23.02.2024

На човнах переправляли чоловіків до Молдови за 8,5 тис. доларів США – викрито двох учасників схеми

        

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури м. Києва повідомлено про підозру 42-річному громадянину Грузії та 51-річному киянину у незаконному переправленні військовозобов’язаних осіб через державний кордон України, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
За даними слідства, підозрювані організували схему з незаконного переправлення військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон України до Республіки Молдова.
 
Так, один з учасників схеми - киянин, підшуковував військовозобов’язаних чоловіків, які хотіли поїхати з України та за 8,5 тис. доларів США пропонував їм перетнути кордон поза межами пункту пропуску, а також пояснював як це зробити і хто може їм допомогти, за що отримував свою частину коштів від «клієнтів».
 
Другий підозрюваний - громадянин Грузії, відносно якого в суді розглядається обвинувальний акт за вчинення ним розбійного нападу (ч. 4 ст. 187 КК України), організовував безпосереднє перевезення чоловіків до державного кордону у Вінницькій області. Там співучасники злочину переправляли чоловіків човнами через р. Дністер до Республіки Молдова.
 
В Молдові ухилянтів зустрічали інші учасники групи та проставляли в закордонних паспортах чоловіків відповідні відмітки про в’їзд до Республіки.  
  
У ході контролю за вчиненням злочину після отримання спочатку 500 доларів США, а наступного разу - 8000 доларів США, учасників схеми затримали в порядку ст. 208 КПК України.
 
Наразі їм повідомлено про підозру та до суду скеровані клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими УП в метрополітені ГУНП у м Києві за оперативного супроводження УСР у м. Києві ДСР НП України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 303