26.02.2024

10 тис. дол. США за висновок про непридатність до військової служби – судитимуть секретаря військово-лікарської комісії в м. Одеса та двох спільників

          

Печерська окружна прокуратура міста Києва скерувала до суду обвинувальний акт за обвинуваченням секретаря військово-лікарської комісії одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в м. Одеса та двох пособників у незаконному переправленні осіб через державний кордон України та одержанні неправомірної вигоди ( ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 368 КК України).
 
За даними слідства, група осіб, до складу якої входили секретар військово-лікарської комісії і ще двоє чоловіків, організували масштабну схему з виготовлення документів для ухилення військовозобов’язаних від призову на військову службу.
 
Вартість послуги складала 10 000 доларів США з людини. 
 
Один з учасників схеми отримував гроші від “клієнтів” з усієї України та поштою пересилав їх до Одеси. Там інший співучасник оформлював для “клієнтів” фіктивний договір оренди квартири. Це давало право чоловікам з інших регіонів звернутись до районного територіального центру комплектування в м. Одеса  для проходження військово-лікарської комісії. За результатами медогляду ухилянти отримували висновок про непридатність до військової служби нібито за станом здоров’я.
 
На підставі цих документів чоловіки були звільнені від призову на військову службу та мали можливість вільно виїжджати з території України за кордон. За попередніми даними, за такою схемою висновок про непридатність до військової служби отримали щонайменше 80 осіб. 
 
Наразі досудове розслідування щодо встановлення інших можливих учасників схеми триває.
 
Санкція статті передбачає до десяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування проводять слідчі Печерського УП ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводу Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 422