28.02.2024

Вимагав 160 тис. грн. за допомогу в оформленні договорів користування землею – повідомлено про підозру директору департаменту ПАТ «Укрнафта»

          

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури міста Києва затримано та повідомлено про підозру директору одного з департаментів ПАТ «Укрнафта» в одержанні неправомірної вигоди за вплив на посадових осіб компанії, уповноважених на укладання договорів користування земельними ділянками компанії, поєднаному з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, підозрюваний, обіймаючи посаду начальника одного з управлінь ПАТ «Укрнафта» у 2018 році запропонував своїй знайомій, з якою з 2010 року працював у приватному товаристві, користуватись та здійснювати обробку 30 га землі, яка перебуває у володінні та розпорядженні управління «Полтаванафтогаз» ПАТ «Укрнафта».
 
Фігурант запропонував жінці сплачувати йому особисто 80 тис. грн., в якості щорічного платежу за користування землею, на що вона погодилася.
 
В подальшому, у 2022 році, через проблеми зі збором врожаю, жінка не виплатила посадовцю 80 тис. грн за користування земельними ділянками. Після цього, фігурант почав надсилати їй у месенджері повідомлення, у яких погрожував, що забере ділянки та перешкоджатиме у зборі врожаю. 
 
Користуючись земельними ділянками, жінка неодноразово просила посадовця укласти з нею офіційний договір, який би закріпив її право на користування землею, однак фігурант наголошував що достатньо платити йому особисто 80 тис. грн. на рік та запевняв, що не буде ніяких проблем.
 
Під час чергової зустрічі із вказаним посадовцем у грудні 2023 року жінка знову ініціювала процес офіційного оформлення її права на користування землею. На вказану пропозицію чоловік повідомив, що спочатку жінка має сплатити йому особисто 160 тис. грн. за користування земельними ділянками за 2022-2023 роки, а вже потім він допоможе їй і домовиться з уповноваженими особами про укладення з нею договорів на оренду землі.
 
Гроші  підозрюваний отримував у кілька етапів. Першу частину в розмірі 80 тис. грн. фігурант отримав від жінки у січні 2024 року, перебуваючи біля залізничного вокзалу м. Києва, у власному автомобілі. Під час отримання другої частини - 80 тис. грн. на тому ж місці фігуранта затримали в порядку ст. 208 КПК України.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.
 
Слідство триває.
 
Досудове розслідування проводять слідчі Шевченківського УП ГУНП в м. Києві за оперативного супроводу ДСР НП України, за сприянням працівників Департаменту безпеки ПАТ «Укрнафта».
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 376