01.03.2024

Незаконно заволоділи 480 млн грн вкладників фондів банку «Аркада» - повідомлено про підозру колишньому Голові правління установи та його заступниці

                                                  

Прокурорами Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру колишньому голові правління АТ АКБ «АРКАДА» та його заступниці у розтраті та заволодінні коштами Фондів банківського управління шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України).
 
За даними слідства, у період 2014-2020 років акціонерний комерційний банк «АРКАДА» був управителем трьох фондів - двох пенсійних та дитячого, вкладниками яких були близько 25 тис. фізичних осіб. У ці фонди клієнти вклали близько 480 млн грн.
 
Голова правління банку, який був також його бенефіціарним власником, з метою заволодіння цими коштами вирішив вкласти їх в облігації. Для цього він організував та придбав у приватного підприємства, в якому він також був бенефіціарним власником, відсоткові облігації на суму 480 млн грн за завищеною в 99.9% номінальною вартістю.
 
В свою чергу його заступниця, службова особа, член правління Банку, розтратила на користь вищевказаного приватного підприємства кошти вкладників фондів під виглядом придбання тих же відсоткових облігацій на суму 72 млн грн.   
 
В подальшому вказані гроші перерахували на рахунки інших підконтрольних Голові правління Банку підприємств, тобто в кінцевому результаті 480 млн грн опинились на рахунках його підприємств. Викуплені облігації не були погашені, чим вкладникам в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб завдано збитків в сумі 480 млн грн.  
 
Слідство у кримінальному провадженні триває, встановлюється причетність інших осіб до вчиненого злочину.
 
Досудове розслідування здійснюється СВ УП в метрополітені ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 380