04.03.2024

Колишнього політичного діяча та телеведучого судитимуть за виправдовування збройної агресії проти України та поширення ворожої пропаганди

         

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно адвоката, колишнього політика, громадського діяча, телеведучого забороненого в Україні телеканалу. Він обвинувачується у:
 
  • здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованої на підтримку держави-агресора та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України (ч. 6 ст. 111-1)
  • виготовленні та поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році ( ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, займаючись політичною діяльністю, через соціальні мережі та російські медіа-ресурси здійснював інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресором, спрямовану на її підтримку та уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України. 
 
У своїх інтерв’ю чоловік умисно та цілеспрямовано поширював російські наративи про те, що європейські союзники України насправді використовують українців для зведення рахунків з рф та мають наміри захопити та поділити між собою землі Західної України.
 
На власному ютуб-каналі фігурант також розміщував маніпулятивну, викривлену інформацію щодо подій та історичних фактів, які стосуються України, просуває тезиси російської пропаганди про спільну історію та героїв.
 
Вину за війну в Україні обвинувачений цілком перекладає на США та чинну владу, заперечуючи та виправдовуючи збройну агресію рф.
 
Згідно з висновками судових лінгвістичних експертиз, зміст та контекст висловлювань обвинуваченого у відеороликах, вказують на здійснення ним інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованої на підтримку держави-агресора та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, а також містять виправдовування збройної агресії рф.
 
Наразі обвинувальний акт скеровано до суду.
 
Оскільки після початку повномасштабного вторгнення фігурант виїхав за межі України, кримінальне провадження здійснювалось за процедурою спеціального досудового розслідування.
 
Слідчі дії та оперативний супровід здійснювало ГУ СБ України у м. Києві та Київській області.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 417