05.03.2024

Колишнього нардепа, що був власником вже забороненого проросійського телеканалу, судитимуть за державну зраду та інформаційно-підривну діяльність

           

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно колишнього народного депутата України VII і VIII скликань за обвинуваченням у:
  • державній зраді, що полягала у наданні іноземній державі  допомоги в проведенні інформаційно-підривної діяльності проти України (ч. 1 ст. 111 КК України);
  • вчиненні умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті ( ч. 1 ст. 161 КК України).
Згідно з матеріалами слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачений почав активно допомагати рф в проведенні підривної діяльності проти України.
 
Екснардеп створив та поширював на підконтрольному йому телеканалі, а також каналах «YouTube» тези російської пропаганди. У виступах та інтерв’ю обвинувачений заявляв, що в Україні іде «культурна війна та переслідуються інакомислячі», пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з рф.
 
Також екснардеп переконував свою аудиторію у помилковості та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.
 
Зазначені публікації та відеозаписи активно «розганялися» пропагандистами в соцмережах та були доступними необмеженій кількості користувачів.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що вказані дії обвинувачений вчинив умисно на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, України, підриваючи її інформаційну безпеку. Таким чином він надав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України в інформаційній сфері.
 
Виступи та інтерв'ю обвинуваченого були проаналізовані під час комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи. Згідно з висновком експертів, вони завдають шкоди інформаційній безпеці України та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють рф.
 
Санкція статей, за якими обвинувальний акт скеровано до суду, передбачає покарання терміном від 12 до 15 років позбавлення волі.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ СБУ України в м. Києві та Київській області за оперативного супроводу СБУ.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 310