05.03.2024

Шахрайство під виглядом інвестування у криптовалюту - повідомлено про підозру 9 учасникам злочинної організації

          

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури міста Києва та Київської міської прокуратури повідомлено про підозру 9 учасникам злочинної організації за фактом організації шахрайської схеми, пов’язаної з незаконним заволодінням криптовалютою (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, незаконну схему організували двоє чоловіків 22 та 23 років з Житомирщини. До злочинної організації вони також залучили своїх друзів, які мешкали в різних регіонах України.
 
Учасники групи масово розміщували в чатах соціальної мережі Telegram оголошення про те, як швидко отримати прибуток на різноманітних криптобіржах.
 
Осіб, яких зацікавив швидкий заробіток, переконували придбати на криптовалютній біржі криптовалюту та переказати її на віртуальний гаманець організаторів шахрайської схеми. При цьому зловмисники запевняли, що надіслана сума повернеться з прибутком у 2-3 %. 
 
Для того, аби змусити клієнтів перераховувати якомога більші суми, організатори схеми спершу виплачували обіцяні відсотки, аби встановити довіру і показати, що обіцяна схема працює.
 
Вже згодом, криптошахраї припиняли зв'язок з так званим інвестором.
 
Наразі двом особам повідомлено про підозру в створенні та керівництві злочинною організацією та шахрайстві, ще одному учаснику “криптобізнесу” - в співрорганізації, іншим шістьом  - в участі у такій організації та у шахрайстві.
 
Чотирьом учасникам групи обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою, іншим п’ятьом - домашній арешт.  На даний час, установлено причетність зловмисників до 7 епізодів злочинної діяльності. Остаточні суми їх прибутків, а також інші учасники злочинної організації встановлюються.
 
Санкція статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими Дарницького УП ГУ НП у м. Києві за оперативного супроводу УПК у м. Києві ДКП НПУ.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 346