06.03.2024

Незаконно побудував будинок на «Жуковому острові» та за підробленими документами зареєстрував право власності – судитимуть зловмисника

         

Спеціалізована екологічна прокуратура Київської міської прокуратури скерувала до суду обвинувальний акт відносно 54-річного уродженця Дніпропетровської області, за обвинуваченням у самовільному будівництві будівлі на самовільно зайнятій земельній ділянці природно-заповідного фонду місцевого значення та використанні підроблених документів (ч.ч. 2, 4 ст. 197-1, ч. 4 ст. 358 КК України).
 
За даними слідства, обвинувачений у 2021 році самовільно побудував приватний будинок та встановив паркан на незаконно зайнятій земельній ділянці площею 0,0456 га, що розташована у межах території ландшафтного заказнику місцевого значення «Жуків острів» та віднесена до природно-заповідного фонду.
 
У подальшому на підставі підроблених документів чоловік зареєстрував будинок у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та вжив заходів щодо присвоєння земельній ділянці окремого кадастрового номера.
 
В результаті таких протиправних дій територіальній громаді міста Києва спричинено матеріальну шкоду у розмірі майже 300 тисяч гривень, що встановлено спеціалістами Державної екологічної інспекції Столичного округу.
 
Наразі, обвинувальний акт у кримінальному провадженні передано до суду для розгляду по суті.
 
Також, Спеціалізована екологічна прокуратура подала до суду позовну заяву до вказаної особи про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом скасування рішення про державну реєстрацію нерухомого майна та земельної ділянки, знесення самочинного будівництва і повернення земельної ділянки територіальній громаді міста Києва.
 
Досудове розслідування здійснювалось за зверненням Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) слідчими відділу розслідування злочинів проти довкілля СУ ГУ Національної поліції у місті Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 411