07.03.2024

Блогерка-косметолог у ТікТоку називала агресію рф проти України гібридною війною, а охоронець виправдовував росіян в «Однокласниках»: обом повідомлено про підозру

                                                 

За процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури 33-річній б'юті-блогерці повідомлено про підозру у поширенні матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту (ч. 2 ст. 436-2 КК України).
 
Підозрювана працює в сфері краси, а у соцмережах здебільшого рекламує свої бьюті-процедури та позиціонує себе як косметолога з багаторічним досвідом. Втім, згодом жінка вирішила публікувати відео на політичні теми. Так, на одній зі своїх сторінок своїй у соціальній мережі «ТікТок» вона поширювала відеоролики, у яких називала збройну агресію внутрішнім громадянським конфліктом.
 
Зокрема, починаючи з вересня 2023 року вона опублікувала кілька матеріалів, в яких розповідала про те, що в Україні триває гібридна війна, яку треба припинити. Крім того, блогерка записала звернення до влади, заявивши, що хоче моральної компенсації за нелегкі останні роки життя у столиці. Зазначимо, що весь цей час вона мешкала у Києві і на власні очі могла бачити руйнівні наслідки російської агресії.
 
Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі. Наразі вказана сторінка у ТікТоку видалена.
 
Ще один мешканець столиці, 61-річний охоронець паркінгу, отримав підозру за поширення аналогічних матеріалів в соціальній мережі «Однокласники».
 
За процесуального керівництва Київської міської прокуратури йому повідомлено про підозру за фактом поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України (ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).
 
Слідством встановлено, що мешканець столиці, використовуючи заборонену в Україні соціальну мережу «Однокласники», поширював матеріали, у яких міститься виправдування і визнання правомірною збройної агресії РФ проти України та глорифікація її учасників.
 
Крім того, чоловік в своїх постах поширював російські наративи про «бандерівців та нацистів».
 
Висновками судової лінгвістичної експертизи підтверджено, що висловлювання підозрюваного в опублікованих матеріалах мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії рф проти України.
 
Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.
 
Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснює ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 498