18.03.2024

Оформитись водієм-волонтером, отримати посвідку на проживання у Словаччині чи штамп про виїзд: повідомлено про підозру двом організаторам схеми незаконного виїзду за кордон

                                         

За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва викрито та повідомлено про підозру 43 - річному уродженцю Білорусі та 48-річному киянину в організації незаконної схеми переправлення громадян України призовного віку через державний кордон за попередньою змовою з іншими особами (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно із матеріалами досудового розслідування, зловмисники пропонували допомогу чоловікам, які не мають права виїзду за кордон в період дії воєнного стану. Для цього вони обіцяли організувати один з кількох варіантів виїзду.
 
Спочатку «клієнту» запропонували оформлення фіктивної посвідки на тимчасове проживання на території Словаччини, що давало право виїхати за кордон. Такі послуги оцінили у 10 000 доларів.
 
Інший варіант, дешевший - фіктивно оформитися водіями-волонтерами, які здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги для потреб Збройних сил України. За це потрібно було заплатити 2500 доларів.
 
Згодом «клієнту» запропонували варіант виїзду вже шляхом оформлення фіктивного виїзного штампу у закордонному паспорті. Така послуга коштувала 8500 доларів США.
 
За кілька днів до передачі коштів один з учасників схеми отримав від «клієнта» його паспорт для виїзду за кордон для того щоб оформити йому виїзний штамп.
 
Після отримання 4 500 євро від «клієнта» йому віддали його закордонний паспорт з відміткою дозволу виїзду за кордон.
 
Наразі обом організаторам схеми повідомлено про підозру у сприянні в організації незаконного переправлення особи через державний кордон України, усуненням перешкод, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
 
Досудове розслідування проводять слідчі Святошинського УП ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження Управління контррозвідки ГУ СБ України у м. Києві та Київській області.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 239