22.03.2024

За гроші допомагала отримати групу інвалідності – повідомлено про підозру голові однієї із МСЕК на Київщині

         

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури затримано та повідомлено про підозру голові однієї із міжрайонних медико-соціально експертної комісії Київського обласного бюро медико-соціальної експертизи за вимагання та одержання неправомірної вигоди для себе за довідку про присвоєння 3 та 2-ої групи інвалідності (ч. 3 ст. 368 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що з серпня 2023 року голова однієї із комісій разом із лікарями Васильківської лікарні налагодили схему вимагання грошей за безпідставне оформлення інвалідності чоловікам призовного віку.
 
Так, лікарі повідомили чоловіку, що для отримання потрібних йому результатів медичного обстеження, що стануть підставою для прийняття рішення МСЕК про присвоєння йому інвалідності певної групи, необхідно “ на папері” пройти певне лікування і певний час формально перебувати у стаціонарі лікарні.  Після цього чоловіку видали довідку про присвоєння 3-ої групи інвалідності строком на 1 рік.
 
У подальшому, голова комісії повідомила, що  за такою ж схемою чоловіку зможуть зробити довідку про присвоєння 2-ої групи інвалідності.
 
Під час отримання коштів у розмірі 500 доларів США жінку затримали. Наразі їй повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають, встановлюються інші причетні до злочину службові особи.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження ГУ СБУ у місті Києві та Київській області.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 
 

кількість переглядів: 276