05.04.2024

Киянка за 6 тис. доларів США обіцяла чоловіку організувати виїзд за кордон як волонтеру – жінці повідомлено про підозру

          

За процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 45-річній киянці за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
За матеріалами слідства, підозрювана обіцяла посприяти у фіктивному оформленні чоловіка як волонтера у благодійній організації, що отримує гуманітарну допомогу із закордону. Вона обіцяла домовитись про те, що благодійна організація подасть листа до обласної військової адміністрації з проханням погодити дозвіл на виїзд «волонтера» за межі України та посприяти у внесенні відомостей щодо нього у систему «Шлях». Також вона надавала інструкції як потрібно буде поводитись та що говорити при перетині кордону.
 
Вартість свої послуг жінка оцінила в  6000 дол. США.
 
За такою схемою підозрювана обіцяла переправити через державний кордон України 24-річного чоловіка, з яким раніше була знайома. Під час особистої зустрічі жінка роз’яснила процедуру оформлення документів, попросила надати їй копію паспорту, копію посвідчення водія, а також передоплату  у розмірі 4 тис. доларів США.
 
На пропозицію підозрюваної чоловік погодився та передав відповідні документи та грошові кошти у розмірі 4000 доларів США.
 
Пізніше жінка повідомила замовнику, що організація, яка мала оформити належні документи для безперешкодного перетину кордону, поки не має можливості це зробити, тому гроші та копії документів вона передала іншим особам з метою швидшого дозволу на виїзд.
 
Наразі підозрюваній повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.
 
Слідчі дії тривають, наразі встановлюються інші учасники злочинної схеми та інші особи, яким зловмисниця вже допомогла перетнути державний кордон України.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими Оболонського УП ГУНП у місті Києві за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції.
 
Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 233