09.04.2024

Фіктивний благодійний фонд назбирав 5 млн гривень начебто для дітей: трьом членам групи повідомлено про підозру у заволодінні грошима

                        

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 3 членам групи, які заволоділи грошима, які збирали від імені благодійного фонду начебто на потреби постраждалих від війни дітей (ч. 3 ст. 201-2 КК України).
 
Встановлено, що учасники схеми зареєстрували благодійний фонд та утворили call-центр, оператори якого здійснювали телефонні дзвінки та розсилку повідомлень підприємцям, представникам різних організацій та звичайним громадянам з проханням долучилися до збору грошей.
 
Зловмисники запевняли благодійників, що збирають кошти на потреби дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.
 
Втім, зібрані гроші фігуранти розподіляли між собою, а для маскування протиправних дій іноді переказували незначну частину грошей на благодійність аби показати, що начебто справді комусь допомагають.
 
За даними слідства, з квітня 2022 року по червень 2023 року учасники  угруповання привласнили близько 5 млн гривень пожертв.
 
Під час обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності.
 
На даний час двом фігурантам обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави, а також одному підозрюваному цілодобовий домашній арешт.
 
Досудове розслідування проводять слідчі Дарницького УП ГУНП у місті Києві за оперативного супроводу Управлінням протидії кіберзлочинам в м. Києві Департаменту кіберполіції НПУ.
                                                                                      
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 343