10.04.2024

У Києві ліквідували 4 нарколабораторії - вилучено прекурсори, наркотики та психотропи на 122 млн гривень

             

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та повідомлено про підозру сімом учасникам злочинної групи, які організували діяльність чотирьох нарколабораторій з виготовлення амфетаміну і прекурсору фенілнітпропену та збували заборонені речовини на території України та сусідніх країн (ч.ч. 1, 2, 3 ст. 307, ч.ч. 2, 3 ст. 311, ч. 4 ст. 321 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства підозрювані налагодили канал постачання прекурсорів та сильнодіючих лікарських засобів, а також процеси виготовлення та збуту амфетаміну і прекурсорів фенілнітропропену та нітроетану по території всієї країни.
 
Члени наркоугруповання облаштували у квартирах на Київщині чотири нарколабораторії, потужності яких дозволяли виготовляти понад 50 кг прекурсорів на місяць, з яких в подальшому зловмисники виготовляли 40 кг амфетаміну, що забезпечувало фігурантам стабільний дохід у розмірі понад 16 млн гривень на місяць.
 
Склад для прекурсорів вони облаштували на роботі одного із учасників групи, який працював на одному зі столичних ринків, де з метою конспірації він зберігав прекурсори.
 
Свою «продукцію» підозрювані збували через логістичні компанії, використовуючи під вигаданими анкетними даними, а також довіреним особам з «рук у руки». Гроші наркоторговці отримували на банківські картки, оформлені на інших спільників.
 
Правоохоронці провели 23 одночасні обшуки у приміщеннях нарколабораторій, складу, помешканнях фігурантів та автомобілях.
 
В ході обшуків вилучено майже 400 л нітроетану (з якого можна було б синтезувати близько 300 кг амфетаміну), 25 кг різноманітних прекурсорів, більше 3 тисяч пігулок МДМА, 430 г амфетаміну, 205 г канабісу, лабораторне обладнання, зброю та набої, два автомобілі, які фігуранти використовували у своїй злочинній діяльності. 
   
Орієнтовна вартість вилучених заборонених речовин може становити 122 мільйони гривень.
 
Наразі сімох учасників наркоугруповання затримано в порядку ст. 208 КПК України, їм повідомлено про підозру.
 
Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в м. Києві, за оперативного супроводження Департаменту боротьби з наркозлочинністю Нацполіції України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 223