11.04.2024

Земельну ділянку водного фонду в межах Кременчуцького водосховища площею понад 2,7 га повернуть державі - рішення Верховного Суду

              

Завдяки наполегивій позиції Київської міської прокуратури Верховний Суд прийняв остаточне рішення на користь держави у справі щодо скасування незаконного розпорядження Черкаської РДА про передачу в оренду для будівництва земельної ділянки водного фонду на території Черкаської області.
 
 
Ділянку водного фонду площею майже 2,7 га для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення обласна адміністрація передала в оренду обслуговуючому кооперативу на 10 років ще в 2017 році.
 
Ця земля розташована в межах прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища та перебуває в межах технічно-експлуатаційної зони Будище-Свидівоцької захисної дамби.
 
Передача земельної ділянки відбулася без дотримання визначеного законодавством порядку - без зміни цільового призначення земель водного фонду (штучні водосховища) на землі рекреаційного призначення.
 
У зв’язку із виявленими порушеннями прокуратура звернулася до Господарського суду Черкаської області з позовом про визнання незаконним та скасування розпорядження Черкаської районної державної адміністрації.
 
Господарський суд Черкаської області в 2021 році позов прокурора в інтересах держави задовольнив.
 
Північний апеляційний господарський суд в жовтні 2022 і грудні 2023 року скасовував це рішення та відмовляв у задоволенні позову.
 
Київська міська прокуратура двічі оскаржувала до суду касаційної інстанції ці постанови Північного апеляційного господарського суду.
 
Зрештою Верховний Суд, завдяки послідовній та наполегливій позиції Київської міської прокуратури залишив в силі рішення суду першої інстанції. Незаконне розпорядження Черкаської РДА про передачу в оренду для будівництва земельної ділянки водного фонду на території Черкаської області скасовано.
 
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 257