10.05.2024

Засновник благодійного фонду за 12 тис. доларів США обіцяв переправити військовозобов’язаного за кордон – йому повідомлено про підозру

            

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру засновнику одного з благодійних фондів з Чернівців за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, підозрюваний запропонував військовозобов’язаному киянину допомогти виїхати за кордон через благодійну організацію, в якій підозрюваний був засновником.
 
Для цього чоловік повинен був надати копії паспорту, ідентифікаційного коду, посвідчення водія та інших документів, а також задонатити на придбання дрона Mavic 3T для ЗСУ, вартість якого на той момент складала 6800 доларів США. 
 
У серпні 2023 року чоловік передав підозрюваному 7000 доларів США, і отримав запевнення, що гроші підуть на допомогу ЗСУ, а він отримає дозвіл на перетин кордону. 
 
Втім згодом підозрюваний запропонував вже інший спосіб виїзду - перетнути кордон поза пунктом пропуску. Таку послугу він оцінив у 12 000 доларів США. Однак, зважаючи, що клієнт заплатив вже 7000, йому дозволили доплатити ще 5000. Ці гроші начебто мали отримати особи, що переправлять чоловіка через кордон на Закарпатті. Під час отримання грошей підозрюваного затримали.
 
Санкція статті передбачає до дев'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі Дарницького управління поліції ГУНП в місті Києві за оперативного супроводу Департаменту захисту національної державності СБУ.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 292