14.05.2024

Отримували дані банківських карток переселенців під приводом надання фінансової допомоги від міжнародних організацій: перед судом постане група шахраїв із Запоріжжя

                 

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно трьох учасників організованої групи, які шляхом шахрайства знімали гроші з банківських карток переселенців, що хотіли отримати фінансову допомогу від міжнародних організацій чи держави.
 
Так, протягом липня 2022 – 2023 зловмисники із Запоріжжя створили в месенджері «Телеграм» акаунт начебто від одного з українських банків. Пропонуючи внутрішньо переміщеним особам зареєструватись для отримання фінансової допомоги, від них отримували фінансовий номер телефону, який прив’язано до банківського рахунку, а також код доступу, який дозволяв керувати рахунком. Надалі, отримавши ці дані, з банківського рахунку потерпілого шахраї знімали усі гроші.
 
Таким чином учасники організованої групи ошукали 63 потерпілих, знявши з їх рахунків майже 400 тис. гривень.
 
Наразі обвинувальний акт скеровано до суду.
 
Учасників організованої групи судитимуть за:
- несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж, вчинених повторно, під час дії воєнного стану, організованою групою ( ч.3 ст.28, ч. 5 ст. 361 КК України).
 
Досудове розслідування здійснювалося СУ Головного управління Національної поліції у місті Києві за оперативного супроводження департаменту кіберполіції Національної поліції України.
 
Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 405